Szuperfinom, természetes és mindössze két hozzávalót igényel, amiből az egyik a víz. Nem szépítem, időigényes elkészíteni, de minden izzadtságcseppet megér. Ha szereted a karamellás ízvilágot, akkor ez a Te recepted!

Hozzávalók:

•350 g datolya (mag nélkül)
•8 dl víz

Elkészítés:

♥ A datolyát a vízzel felforralom, majd közepes lángon főzöm kb. 40 percig (lefedem, de gyakran megkeverem szilikon spatulával – nem használok fakanalat a korábban magába szívott zsír és szagok miatt). Ez nem egy percre pontos idő, addig szoktam főzni, amíg szét nem fő a datolya és el nem kezd besűrűsödni. Nem krémet szeretnék, hanem szirupot, ezért amint elkezd sűrűsödni, le is húzom a tűzről és hagyom hűlni.
♥ Miután tolerálhatóan melegre hűlt elkezdem kinyerni a folyadékot. Egy tálra nagylukú szűrőt helyezek, arra pedig egy magtej-szűrőzsákot és beleöntöm az edény tartalmát. Átnyomkodom a kanállal, majd összefogom jól kicsavarom a szűrőbe a maradék levet. (A kifacsart datolyát nem dobom ki, általában műzliszeletet készítek belőle.)
♥ Az így kapott tiszta datolyalevet újra felteszem főni – fedő nélkül – és addig főzöm, míg szirupot nem kapok (kb. 30 perc, folyamatosan kevergetem!). Ezt ne úgy képzeljük el, hogy majd megáll benne a spatula, figyeljük a jeleket. Első jel, hogy amikor kiemelem a spatulát megáll a hegyén a lé. Második jel, hogy a spatulának azon részén, amelyik a lében van kevergetéskor, szintén megáll a datolyalé, nem folyik le, mint a víz. Én a harmadik jelnél állok meg, amikor már folyamatosan habzik a datolyalevem, és kevergetéskor sem csitul. Ekkor félrerakom, hagyom kihűlni. Ahogy csökken a hőmérséklete, úgy lesz egyre sziruposabb az állaga.
♥ Miután teljesen kihűlt, csatos üvegbe öntöm és hűtőbe rakom. Ez utóbbi nem kötelező, de így sokkal kellemesebb az íze és az állaga is.

Add a szíved, ha tetszett a vegán datolyaszirup receptem és persze fordulj hozzám bátran, ha kérdésed vagy észrevételed van!
Megtalálsz instagramon és pinteresten is. Jelölj meg, ha elkészítetted a receptem #foolforplants

Comments are closed.

Pin It