Ha éppen otthon ülsz és azon gondolkozol vajon hogyan készíts olyan hamburgert, ami csak növényi összetevőket tartalmaz és még egészséges is, akkor jó helyen jársz. Szinte már mindenből létezik vegán változat a boltokban, de sosem érhetnek a hazai nyomába, már legalábbis szerintem…

A buci receptjére nagyon büszke vagyok, mert az elején inkább önvédelmi eszköznek számított, mint ételnek. De nem adtam fel és valljuk be, amikor az ember lányának hamburgereket kell gyártania és enni a tökéletes recept megtalálásáig, akkor azt bizony nem könnyezve vállalja be!

Hozzávalók:

Buci:
•125 g főtt édesburgonya (héj nélkül)
•1 dl víz
•10 g citromlé
•200 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
•1/4 tk szódabikarbóna
•1 tk sütőpor
•1 tk só
•kenéshez olaj

Pogácsa:
•255 g töltősúlyú vörösbab konzerv
•1/2 db kisebb fej vöröshagyma
•35 g nagyszemű zabpehely
•45 g barna rizsliszt
•15 g tökmag
•só, bors, tetszőleges fűszerek
•kenéshez olaj

Elkészítés:

♥ Előmelegítem a sütőt 160 fokra és kibélelek egy nagyobb tepsit sütőpapírral.
♥ A langyos, főtt édesburgonyát aprítógépbe rakom a vízzel és pépesre aprítom, majd átöntöm egy keverőtálba. Hozzáadom a citrom levét, majd ha elkevertem benne, mehet a liszt a szódabikarbónával, a sütőporral és a sóval. Jól összedolgozom. A kapott tésztát ketté szedem, egy-egy golyót formázok belőle, majd a tenyerem közt kb. 2-3 cm vastagságúra lapítom őket. Olyan távolságra helyezem őket egymástól a sütőpapíron, hogy amikor megnőnek sütés közben, akkor se érjenek össze. Olajjal megkenem a tetejüket és a vastagságuktól függően kb. 45-60 percig sütöm.
♥ Miközben sülnek, előkészítem a pogácsákat. A vörösbabot leszűröm, a vöröshagymát pedig megszabadítom a héjától és félbevágom. Beleteszem őket az aprítógépbe és krémmé dolgozom. A kapott krémet átszedem egy keverőtálba, hozzákeverem a többi összetevőt, majd összedolgozom. Négy egyenlő részre osztom és ugyan úgy, mint a bucinál, ezekből is golyót formálok, majd óvatosan kilapítom őket 1 cm vastagságúra. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem őket a tetejüket megkenem olajjal. 180 fokon 15 percig sütöm az egyik oldalukat, majd megforgatom, beolajozom a tetejüket és további 15 percig sütöm azt is. (A hőfok és a sütési idő sütőnként eltérő lehet.)
♥ Ha kész a buci és a pogácsa is, indulhat a hamburger összerakása, ami teljesen rátok van bízva! 😋

Add a szíved, ha tetszett a vegán gigaburger receptem és persze fordulj hozzám bátran, ha kérdésed vagy észrevételed van!
Megtalálsz instagramon és pinteresten is. Jelölj meg, ha elkészítetted a receptem #foolforplants

Comments are closed.

Pin It