Nem tudom kinek mi az “elvárása“ mikor ropogtatnivalót keres, de én imádom, ha szuper ropogós és nagyon fűszeres. Még régebben kísérleteztem ilyen recepttel, de nem sikerült valami jól, szóval felhagytam a dologgal. Aztán BANG, jött ez a céklás csoda…💜

Répásnak indult eredetileg, de az első adag elkészülte után szerettem volna még finomítani a recepten, így egyből készítettem egy újabb tepsivel, felhasználva a frissen szerzett tapasztalataimat. Mivel a répából kifogytam addigra, csak cékla maradt (nem mentem boltba, mert hideg volt 😀 – micsoda indok…).
Viszont ez a lustaság áldásosnak bizonyult, mert szuper lett a második adag.

Hozzávalók:

•60 g reszelt cékla (nagylukú reszelőt használtam)
•1/2 tk kakukkfű
•1/2 tk zsálya
•1 tk metélőhagyma
•só
•25 g olívaolaj
•70 g rizsliszt
•30 g hajdinaliszt
•20 g őrölt lenmag (kávédarálóval őröltem lisztté)
•70 g víz

Elkészítés:

♥ Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
♥ Egy tálban összekeverem a céklát, a fűszereket és egy kis sót.
♥ Serpenyőben felforrósítom a kimért olajat és megfuttatom rajta a céklát.
♥ Egy tiszta tálban összekeverem a rizslisztet, a hajdinalisztet, a lenmag őrleményt és a sót, majd hozzákeverem a sült céklámat és a vizet. (A céklával együtt az olajat is ráöntöm amiben sült!) Az egészet összegyúrom, majd kinyújtom, kb. 2 mm vastagságúra. Mivel nagyon vékony tésztát szeretnék kapni, ezért két sütőpapír közt nyújtom ki. Én ilyenkor szilikon gyúrótáblát használok. A táblára sütőpapírt helyezek, arra a tésztámat, aminek a tetejét enyhén belisztezem, majd a tetejére rakom a második sütőpapíromat és így nyújtom ki. Ha elkészültem, megfogom az alsó sütőpapírt és áthelyezem a kapott tésztát a tepsimre (35*45 cm-es tepsit használtam), majd eltávolítom a tetején lévő sütőpapírt és késsel óvatosan tetszőleges formát vágok bele, hogy ha megsült, már csak szét kelljen választani a kekszeket.
♥ Berakom a tepsit a sütőbe és hőlégkeveréssel kb. 15 percig sütöm a tésztámat (a hőfok és a sütési idő sütőnként eltérő lehet).
♥ Ha kész, hagyom teljesen kihűlni. Zárt üvegedényben tárolom.

Add a szíved, ha tetszett a vegán gluténmentes céklás keksz receptem és persze fordulj hozzám bátran, ha kérdésed vagy észrevételed van!
Megtalálsz instagramon és pinteresten is. Jelölj meg, ha elkészítetted a receptem ♥ #foolforplants

Comments are closed.

Pin It