Emlékszem, mikor először készítettem gnocchit, abban a tudatban kezdtem neki, hogy ez valamilyen bonyolult, nehéz dolog lesz majd, de örülök, hogy nem riadtam vissza, mert pozitívan csalódtam.

A tészta készítésekor mindössze három hozzávalót használtam fel, ami többnyire mindig van itthon: burgonya, liszt, só.

Eddig nem is olyan bonyolult, igaz?
És ha azt mondom, hogy a szósz hozzá kb. 2 perc?
Lelki szemeimmel látom a felcsillanó tekinteteket!

Hozzávalók:

Gnocchihoz:
•1/2 kg burgonya
•200 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
•só

Szószhoz:
•400 g kockázott paradicsom konzerv
•2 gerezd fokhagyma
•1 db kápia paprika
•1/2 ek rizsszirup
•só, bors
•1 marék friss bazsalikom (vagy kb. 1 tk szárított)
•1,5 ek sörélesztő pehely

Elkészítés:

♥ A burgonyát megfőzöm, melegen meghámozom és összetöröm, majd hagyom kicsit hűlni. Amíg hűl előkészítem a szószt.
♥ Meghámozom a fokhagyát, a paprikát megmosom, a magjától megszabadítom és a húsát 3 részre vágom. Késes aprítóba teszek minden, a szószhoz szükséges összetevőt a sörélesztő pehely kivételével és jól összeaprítom (én homogénre szoktam). Az így kapott szószt átöntöm egy magas falú serpenyőbe, majd jól elkeverem benne a sörélesztő pelyhet is.
♥ Időközben langyosra hűlt a burgonyám. Hozzákeverem a lisztet és a sót, majd összegyúrom. Figyelem a tésztámat, ha szükséges adok még hozzá lisztet. (Egy nagyobb fazékban odakészítem a vizet forrni.)
♥ A kapott tésztát négy részre osztom és kb. hüvelykujjnyi (mind vastagságra, mind szélességre) kígyókat formázok belőlük. Ezután felszeletem őket egy éles késsel, kb. 1,5-2 cm-es darabokra. (Ha szeretnék bele egy kis formát, akkor egy villa hátán végiggörgetem a kis gnocchikat. Én ezt a formát az avokádó szeletelőmmel értem el, azt használom mostanában erre a célra.)
♥ Ekkorra valószínűleg már felforrt a vizem. Megsózom és mehetnek bele a gnocchik. Mindig csak annyit rakok bele, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett, ne érjenek össze. Mikor belekerültek a vízbe, egy spatulával óvatosan megmozatom őket, hogy ne ragadjanak le az edény aljára. Miután feljöttek a víz tetejére még további 2 percig főzöm őket, majd mehetnek is a szószba. Ha mindet kifőztem, gyorsan felforralom a szósszal együtt, hagyom egyet rottyanni és már fogyasztható is!

Tipp:

✱ Van olyan, hogy előkészülök, mert azon a héten minden perc számít. Olyankor már előző nap megfőzöm a burgonyát, de nem hámozom meg, csak hagyom kihűlni és egy jól záródó edényben a hűtőben tárolom. Másnap, felhasználás előtt kb. 10 perccel kiveszem és készülhet is a csoda.
✱ Olyan is van, hogy elkészítem a gnocchit meg a szószt előre, de nem frissen fogyasztom. Ilyenkor a kész, főtt gnocchikat nagyon kevés olajban megforgatom, hogy ne ragadjanak egymáshoz és úgy rakom el őket. A szószt külön csomagolom a gnocchitól.

Add a szíved, ha tetszett a vegán gnocchi fűszeres paradicsom szósszal receptem és persze fordulj hozzám bátran, ha kérdésed vagy észrevételed van!
Megtalálsz instagramon és pinteresten is. Jelölj meg, ha elkészítetted a receptem ♥ #foolforplants

Comments are closed.

Pin It