Hoztam Nektek egy egyszerű és ízletes zabkeksz receptet, ami remélem mosolyt csal majd az arcotokra. Igazi “karácsony ízű” édesség, kellemesen puha állaggal!

A hozzávalók között megtaláljátok a kókuszolajat. Mind folyékony, olaj formájában, mind pedig szilárd, zsír formájában (télen szobahőmérsékleten próbáltam eddig, de hűtve még nem) használtam már ehhez a süteményhez és mindegyikkel működik, én azonban kitartok a folyékony verzió mellett.

Megtaláljátok a hozzávalók közt továbbá a diót is. Szeretném hangsúlyozni, hogy a diót mindig válogassátok át kézzel, hogy véletlenül se kerüljön egy pici héjdarabka se a kekszbe, mert kellemetlen élményt tud nyújtani.

Hozzávalók:

•150 g gluténmentes zabpehelyliszt (házilag készítettem nagyszemű zabpehelyből, késes aprítóval, icipicit szemcsésebb maradt, mint a bolti liszt)
•50 g nagyszemű gluténmentes zabpehely
•15 g lenmag őrlemény (házilag készítettem, kávédarálóval)
•1/4 tk szódabikarbóna
•100 g összetört dió (kiválogatás után, kézzel, egyesével tördestem tetszőleges, kis darabokra)
•1 tk fahéj
•1 tk vanília őrlemény
•1 csipet só
•60 g eritrit porrá őrölve (kávédarálóval őröltem)
•1 narancs héja reszelve (ügyelek rá, hogy ne legyen kezelve)
•140 g frissen facsart narancslé (kb. 2 db narancs leve)
•40 g kókuszolaj

Elkészítés:

♥ Előmelegítem a sütőt 180 fokra és kibélelek egy nagy tepsit sütőpapírral.
♥ Egy keverőtálban összekeverem a zabpehelylisztet a zabpehellyel, lenmag őrleménnyel és szódabikarbónával, majd hozzáadom a fahéjat, a vanília őrleményt, a sót, a cukrot és a dió darabkákat is. Ha megmostam a narancsot, ráreszelem a héját, majd azt is beleforgatom a lisztes keverékbe, végül belekerül a narancs leve és az olaj is.
♥ Miután mindent jól eldolgoztam kicsit megnedvesítem a tenyereimet és – (én 9 részre osztottam) kivéve egy kisebb adagot – golyót formálok a masszámból, majd óvatosan szétlapítom a tenyereim közt kb. 1 cm vastagságúra, aztán ráhelyezem a sütőpapírral kibélelt tepsimre. Ezt addig folytatom, míg el nem fogy az egész masszám. Úgy helyezem a az adagokat a sütőpapírra, hogy ne érjenek össze, legyen köztük egy kis távolság.
♥ Végül mehetnek a sütőbe. Kb. 15 percig sütöm őket 180 fokon, hőlégkeveréssel (a hőfok és a sütési idő sütőnként eltérő lehet). Ha elkészültek, sütemény hűtőrácson szoktam őket hűlni hagyni és lezárt edényben, szobahőmérsékleten tárolom.

Add a szíved, ha tetszett a vegán narancsos zabkekesz receptem és persze fordulj hozzám bátran, ha kérdésed vagy észrevételed van!
Megtalálsz instagramon és pinteresten is. Jelölj meg, ha elkészítetted a receptem ♥ #foolforplants

Comments are closed.

Pin It