A pizza az az étel, amit legalább kéthétente egyszer (de ha őszinte vagyok magamhoz, akkor hetente egyszer) megkívánok. Főleg, mikor beköszön a péntek egy fárasztóbb hét után. Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én ilyenkor annyira megérdemlek egy pizzát! Szerencsére erre van már gyors megoldásom és pikk-pakk össze is dobom, ha arról van szó.

Ez sajnos nem gluténmentes, azon a verzión még erőteljesen dolgozom, azonban a siker érdekében a hétvégén négyszer is elkészítettem ezt a receptemet, hogy tutira elégedettek lehessetek mikor kipróbáljátok! Micsoda önfeláldozás…:D Szóval le a korgó hasakkal, fel a pizzával!?

Hozzávalók:

•250 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
•1 tk sütőpor
•1/4 tk szódabikarbóna
•só
•150 g mandulatej
•1/2 citrom leve (kb. 10-15 g)
•3 ek olaj + a kenéshez

Elkészítés:

♥ Ez a recept most inkább a tésztára tér ki, mintsem a feltétre, mert szerintem abban mindenki könnyen feltalálja magát. Egy tanácsom van: előbb készítsétek el a feltétet és csak utána a pizzatésztát, hogy egyből mehessen is majd be a sütőbe. Tehát legyen már kész a választott szósz, esetleg főzzétek elő a zöldségeket picit (a pizzán úgyis megsülnek, szóval nem kell nekik sok főzési idő), adagoljátok ki, amit rá szeretnétek majd rakni.
♥ Ha már majdnem készen vagyok a feltét előkészítésével, előmelegítem a sütőt 200 fokra.
♥ Egy mérőedényben kimérem a tejet és hozzákeverem a citromlevet. Félreteszem pihenni 15 percre. Amíg pihen, egy keverőtálban kimérem a lisztet, hozzáadom a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd összekeverem. Ha letelt a 15 perc, a tejhez adom az olajat, végül az egészet beleöntöm a lisztes keverékembe, jól összedolgozom és gombocót formálok belőle. A kész tésztát lisztezett felületen kinyújtom (a tetejét is belisztezem, különben hozzáragadhat a sodrófám) kb. 1 cm vastagságúra, vagy amilyen vastagra csak szeretném! Kiolajozott pizzasütő formában szoktam készíteni (ha nincs olyanod kéznél, akkor sütőpapírral kibélelt tepsi is tökéletes erre a célra).
♥ Egyenletesen szétoszlatom a pizzámon a választott feltétet (többnyire valamilyen szósz, némi sült vagy főtt zöldség, bab, stb) és mehet be a sütőbe. Kb. 25 perc alatt szépen meg is sül (a hőfok és a sütési idő sütőnként eltérő lehet). Frissen a legjobb!!

Add a szíved, ha tetszett a vegán pizzatészta receptem és persze fordulj hozzám bátran, ha kérdésed vagy észrevételed van!
Megtalálsz instagramon és pinteresten is. Jelölj meg, ha elkészítetted a receptem #foolforplants

Comments are closed.

Pin It