A minap belefutottam a boltban a puffasztott quinoába és rájöttem, még sosem próbáltam ki. Elkezdett pörögni az agyam, mit kéne belőle csinálni. Mire hazaértem a vásárlásból már kész tervvel rendelkeztem. Az első adag nagyon finom lett, de nem volt elég tartása, ezért változtattam picit a receptemen. A második adag….na az már csoda!

Ha a késes aprítód bírja a strapát, akkor azt ajánlom, hogy inkább magadnak készítsd a mogyoróvajat, ahogy én is tettem. Hogy miért? Első körben azért, mert az elkészítése nagyjából 10 percet vesz igénybe (belerakod a gépbe a héjatlan, pörkölt földimogyorót, majd krémmé aprítod) és így nem tartalmaz sem hozzáadott cukrot sem adalékanyagot. Ezekre nincs is szükséged és a datolya amúgy is pont elég édessé teszi ezt a finomságot.
(Házi mogyoróvaj receptet itt találsz.)
Hozzávalók:
A quinoa réteghez:
•200 g aszalt datolya (magnélküli)
•200 g mogyoróvaj (házit használtam, bolti is jó)
•50 g puffasztott quinoa
•csipet só
A csoki réteghez:
•75 g étcsokoládé (tejmentes, igény szerint cukormentes is)
•25 g kókuszolaj
Elkészítés:
♥ A datolyát 10 percre forró vízbe áztatom, majd leszűröm és melegvízzel picit átmosom.
♥ Ezután aprítóba teszem a mogyoróvaj felével és csomómentes krémmé dolgozom a géppel. Az így kapott masszát áthelyezem egy keverőtálba, hozzáadom a mogyoróvaj másik felét és a sót és spatulával jól összekeverem. Végül a quinoa jön, amit kézzel forgatok bele. Ezzel picit meg kell dolgozni. Nagyon óvatosan szoktam csinálni, hogy ne törjem össze a kis quinoa puffancsokat.
♥ Az így kapott quinoás masszát sütőpapírral kibélelt tálba teszem (18*12 cm-es kerámia tálat használtam). Mivel nagyon masszív, én ilyenkor is inkább kézzel pakolom át a keverőtálból, majd lenyomkodom, hogy mindenhol egységes vastagságú legyen és jól összeragadjon.
♥ Vízgőz felett, folyamatos kevergetés mellett megolvasztom az étcsokoládét és az olajat, majd ráöntöm a quinoás rétegre és eloszlatom a rajta. Letakarom, fél órára fagyasztóba rakom, majd áthelyezem a hűtőbe egy éjszakára. Másnap felszeletelem és fogyasztható is😋
Add a szíved, ha tetszett a vegán quinoa szelet receptem és persze fordulj hozzám bátran, ha kérdésed vagy észrevételed van!
Megtalálsz instagramon és pinteresten is. Jelölj meg, ha elkészítetted a receptem ♥ #foolforplants
Comments are closed.